poniedziałek, 23 grudnia 2013


Konfitura z płatków róży jadalnej

Róża nie tylko zachwyca nasze oczy, ale również podniebienie. Aby się o tym przekonać wystarczy samemu przygotować konfiturę z płatków tego kwiatu. Każda odmiana różni się smakiem. Jeśli nie przepadacie za konfiturą z dzikiej róży, a macie dostęp np. do róży ogrodowej, to koniecznie spróbujcie jej płatków! Róże możemy też zbierać zimą, jeśli mamy dostęp do zimowej odmiany. Taka konfitura stanie się pięknym i smacznym prezentem pod choinkę.

Składniki na 3 małe słoiczki:
- 300 g płatków róży
- 200 g białego cukru
- 10 g
- 1 l wody



  
Z róż obrywamy płatki, uważając aby nie dostał się do miki środek róży.



Oczyszczone płatki róż zasypujemy kwaskiem cytrynowym.



Ucieramy, najlepiej w makutrze, jeśli jej nie macie, to polecam misę porcelanową i ucieranie ręką dopóki płatki znacznie nie zmniejszą swojej objętości.



Tak przygotowane płatki przekładamy do szklanki i przykrywamy spodkiem. Aby płatki róży nam się zakonserwowały, musimy odczekać ok. 12 godzin.



Po upływie 12 godzin przygotowujemy syrop cukrowy. Dodajemy do niego wcześniej przygotowane płatki róż i gotujemy do momentu aż płatki staną się przezroczyste.




Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.




Słoiczki można udekorować serwetką z gumką recepturką.




Gotową konfiturę możecie podawać z naleśnikami, jako dodatek do deserów, ciast oraz jako nadzienie do domowych drożdżowych wypieków. Smacznego!

 
Pozdrawiam
 
Ania













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz